De Vereniging van Modelbouwers regio Zwolle, kort weg VMZ, is in 1978 opgericht als afdeling van de Nederlandse Vereniging voor Modelbouwer, NVM. De reden dat de vereniging het licht zag was dat de gemeente Zwolle in het kader van het 750 jarig bestaan van de stad een evenement rondom Zwolle en het spoor wilde organiseren. Daarbij werd onder andere gedacht aan een tentoonstelling met als centrale thema of invulling een werkende modelspoorbaan met de uitbeelding van het emplacement van Zwolle zo rond 1950.

Er werd contact gezocht met de NVM en daaruit vloeiend werden diverse leden in en rond Zwolle aangeschreven voor met het doel een groep samen te stellen die deze modelbaan zou kunnen verwezenlijken. Later volgde daarbij nog de nodige aandacht in de media en modelbouwbladen zoals Railhobby, dat omstreeks die tijd net in opkomst was. Uiteindelijk heeft dat geleid tot de vorming van een groep van ca 25 personen, bedreven in allerlei disciplines van modelbouw, welke met steun van gemeente Zwolle en diverse bedrijven deze klus hebben geklaard.

Na afsluiting van het evenement is de modelbaan toen vervallen aan de vereniging die, na enig zoeken naar geschikte ruimte, neergestreken is op de zolder van de Enkschool aan het Assendorperplein in Zwolle. Hier heeft de vereniging tot eind 1993 onderdak gevonden en is de modelbaan van het station Zwolle al die jaren in bedrijf geweest en uitgebreid. Helaas kwam hieraan ook een eind toen duidelijk werd dat de Enkschool deze ruimte zelf weer dringend nodig had. Dat laatste jaar daar werd dan ook driftig gezocht naar een geschikt onderkomen waar niet alleen deze baan onderdak kon vinden maar ook een inmiddels gebouwde module baan terecht kon. Beslist geen sinecure gezien de omvang.

Weer was het de gemeente in de persoon van toenmalig wethouder Meindertsma die de helpende hand bood en konden wij gebruik maken van de zolder van een van de scholen van de wijk Kamperpoort. Deze ruimte, waar wij thans nog zitten bod, zij het met enige aanpassing voldoende ruimte om de modelbanen op te stellen. En zelfs hier stonden wij natuurlijk niet stil want hier heeft onze spoor N baan het levenslicht gezien.

Op onze zolder is het, met de nodige ups en downs, altijd best gezellig en wordt er enthousiast aan de banen gewerkt, drinken we genoeglijk een kopje koffie met elkaar en wisselen de laatste spoorse zaken uit. Ook stonden wij tot voor kort de nodige deelnames aan evenementen met de oude H0 modulebaan, die intussen is uitgezwaaid en elders een bestemming heeft gevonden, of met de N baan op het programma. Intussen is wordt er al weer driftig gewerkt aan een nieuwe HO modulebaan en wij hopen daar binnenkort mee het land in te kunnen trekken.

U ziet een dynamische vereniging en u bent welkom eens een keertje bij ons langs te komen. Wellicht wordt uw interesse gewekt en spreekt het u aan om samen met ons de modelspoorhobby uit te beoefenen.