Het tracé over de bruggen
Nadat nu de plaats van de bruggen is bepaald wordt het tijd om over het verloop van het tracé over de bruggen een besluit te nemen. Hierbij is het belangrijk er op te letten dat het verloop niet al erg gedowngen aan doet. Helemaal conform de werkelijkheid zal het nooit zijn op een modelbaan maar het moet wel goed lijken.
Zolas al in een eerder artikel gezegd, hebben we voor twee bruggen gekozen waarbij we de aanname hebben gedaan dat er oorspronkelijk maar één brug lag en er later, bij de verdubbeling van het spoor, een tweede is bij gekomen. Met dit gegeven dienen we dan ook rekening te houden met de loop van de sporen. En, in een later stadium, ook bi het baanlichaam waarop de sporen komen te liggen.
Op de afbeelding rechts is de tijdelijke ondergrond te zien. Dit is vrij ruim opgezet zodat we voldoende ruimte hebben om met de sporen te schuiven. De tijdelijke ondergrond bestat uit een plaat berken triplex van 6 mm dikte. Dit is voldoende want de latere ondersteuning met het baanlichaam zal hier de nodige strekte geven.
De plaat is een gebruikelijke handelsmaat uit de bouwmarkt en ca. 60x120 cm in afmeting, die we in de lengte doormidden gezaagd hebben. We hebben dus twee platen van ca 120 cm lengte en aangezien we twee bakken moeten overspannen is dat dus precies wat we nodig hebben.
TIP :
Het gebruik van 6 mm berken triplex heeft tal van voordelen voor de modelbouwer. Niet alleen is het vrij lichtgewicht materiaal. Het laat zich ook makkelijk bewerken. Het laat zich prima zagen en boren.
Je kunt deze plaat overigens ook prima snijden. Maar gebruik dan wel bijvoorbeeld een stevig stalen Stanley (breek)mes of vergelijkbaar.
Gebruik in elk geval geen goedkoop, vaak kunstof, breekmes uit de aanbiedingen ramjs. Dat is veel te instabiel en gevaarlijk omdat het mes op ongewenste momenten kan breken.
En leg hieronder ook weer een plaat multiplex oid. Doe dit in geen geval direct op je laminaatvloer of op je keukentafel. Je mag zelf raden waarom...
Het leggen van het tracé
Wanneer we de tijdelijk ondergrond hebben geplaatst, hier en daar wat ondersteund door er op de hoogte afgestemde latjes onder te plaatsen, wordt het tijd om de sporen uit te leggen. De bruggen zijn in deze ondergrond natuurlijk uitgespaard staan op een aantal klosjes op de beoogde hoogte.
Apropos, hoogte van de ondergrond: houdt ook rekeing met het eventuele verschil van de bedding op het baanlichaan en de brug. Zie ook hiervoor de afbeelding boven nogmaals. En let dan op de stukjes kruk net voor het bruggenhoofd. We leggen de sporen in ons geval direct op het brugdek waardoor, door de dikte van de bedding, het baanlichaam ca. 4 mm lager uitkomt.
Voor een eerste proef leggen we enkele flexrails uit op het beoogde tracé. Om een en ander een beetje op de plaats te houden gebruiken we veelal etalage of prikbord spelden die we aan weerzijden naast het spoor in de ondergrond prikken.
Deze proef zag er wel aardig uit. Maar wees niet te snel tevreden, zo ook wij niet. We kwamen er tussen twee clubavonden achter dat het niet geheel voldeed.
Herinnert u zich nog dat we aannamen dat het achterste spoor er eerder was dan het voorste spoor. Dat is dus iets om rekeing mee te houden, niet waar?
Wie nog eens goed kijkt naar de afbeelding hierboven zal to de conclusie komen dat er een soort van knik zit in het achterste spoor, twerwijl het voorste spoor min of meer recht door loopt. Wat de indruk geeft dat het achterste spoor er later bij is gelegd. Dat is dus, logischer wijze, in tegenspraak met wat we hebben aangenomen.
Dat hebben we dus gecorrigeerd. Het resultaat ziet u in onderstaande afbeeldingen. De afbeelding genomen vanaf de station is helaas een beetje wazig, maar geeft toch goed het verloop van de sporen weer.
Nu het definitieve tracé er ligt wordt het tijd dit uit te zetten op de ondergrond en deze ondergrond uit te zagen, de bedding te plakken en de rails op hun plaats vast te zetten.