Afdrukken

Een brug slaan

We zijn intussen vol enthousiasme bezig met het inpassen van de twee nieuwe bakken. Daar willen we straks een brug over een riviertje plaatsen.

We hebben hier gekozen voor een brug - of eigelijk twee bruggen - met een zogenaamde buikligger. Dit is een niet alledaags type brug en dat leek ons wel net zo leuk. Op diverse banen zie je meestal een of andere vorm van een boogbrug of vakwerkbrug. Wij zijn lekker eigenwijs wilden het anders.

We hebben hier overigens bewust gekozen voor twee afzonderlijke bruggen in plaats van een dubbelspoors brug. Eigenlijk met twee doelen want we willen op de eerste plaats de rivier er schuin onder door laten lopen. En dan is twee versprongen bruggen wat beter uit te beelden, vinden wij. Als je anders een rivier schuin onder een dubbelspoor brug legt wordt de rivier vaak te klein en doet gedrongen aan.

Blik op de brug

Van enkel naar twee sprorig

Het tweede doel is wat meer bijkomstig maar is voor de planning toch wel van belang. We hebben namenlijk bedacht dat de voorste later is gebouwd dan de achterste brug. We nemen hierbij aan dat het spoor in eerste instantie als enkelspoor werd aangelegd.

Je moet namenlijk met je modelbaan ook altijd het verhaal dat je wilt vertellen in gedachten houden. Want een goede modelbaan geeft ook een beeld weer geven over zijn ontstaan.

Op de afbeeling staat de brug nog op klossen. Dat wordt later natuurlijk nog vervangen door een afwerking met steenrelief dat gelijk is aan de pijlers van de bruggen. Het wordt wellicht lastig om een geheel bijpassend exemplaar in de handel te vinden. Maar wellicht kunnen we ook wat doen door wat we nu hebben af te drukken in gips.

Dat laatste is een proces op zich en wanner er aanleding toe is zullen we hier ter gelegenertijd nog op terug komen. In het kort: je maakt met siliconerubber-massa een afdruk van je bestaande relief en giet hierin daarna met gips een kopie van het voorbeeld.

Een kijkje onder de brug door

Om een idee te geven hoe het er later uit zal zien, gunnen we u alvast een kijkje onder de bruggen door. Mede doordat de er gebruik is gemaakt van twee afzonderlijke bruggen, doet het geheel minder gedrongen aan.

De rivier zal er straks schuin onder door lopen en met enig vals perspectief er naar rechts achter verdwijnen. Wat camouflage met enige begroeing zal dat effect nog verder versteken

Maar voor het zover is moet eerst het definitieve sporenplan met daarin opgenomen de bruggen worden gelegd. We zullen hier in de volgende uitgave nader op in gaan. Dus...

Tot de volgende keer!